Blogger templates

Thursday, November 28, 2013

Ambiklah Tahu (VERSI SERAM) : MONA FENDI PEMBUNUH DALAM LIPATAN SEJARAH


Ambiklah Tahu (VERSI SERAM) : MONA FENDI PEMBUNUH DALAM LIPATAN SEJARAHAssalamualaikum semua, semoga semua dirahmati Allah s.wt, hari segment Ambiklah Tahu admin akan merungkai sejarah pembunuhan kejam sekitar tahun 90-an yang menggempar satu negara. Pelbagai misteri dan tanggapan oleh orang ramai telah didengari, sekarang setelah 20 tahun kisah ini masih memberi kesan kepada ramai orang terutamanya kisah rumah Mona Fendi. Ramai yang mengatakan rumahnya disihir malah ada yang mengatakan rumahnya berpenghuni dan berpenunggu, walaubagaimanapun tiada yang lagi berkuasa selain daripada Allah Yang Maha Esa.Perbicaraan kes pada tahun 1994 sedikit sebanyak memberi kesan kepada seluruh rakyat Malaysia apabila tertuduh Maznah Ismail ataupun Mona Fendi didapati bersalah kerana membunuh dengan kejam dengan mengerat 18 bahagian, mangsa Datuk Mazlan Idris yang juga merupakan bekas ADUN  Batu Talang, Pahang telah datang menemui Mona Fendi untuk mendapatkan satu tangkal yang dikata mampu memberikannya kekebalan dan Mona Fendi yang dibantu oleh suaminya berjaya menyakinkan Datuk Mazlan supaya mendengar arahannya.

Dengan deposit sebanyak RM 100,000 dan 10 geran tanah, mangsa berjaya diperdayakan. Pada satu tengah malam, mangsa datang ke rumah Mona Fendi, Mona Fendi mengarahkan mangsa agar berbaring sambil dia menaburkan bunga mawar diatas bandannya didalam bilik air rumah Mona Fendi, namun apabilan mangsa menutup matanya, suami Mona Fendi mengambil kapak dan menetak leher mangsa sehingga mati dikatakan sebanyak 3 kali, kemudia mayat mangsa dikatakan dikerat 18 bahagian"Saya tetak leher Datuk Mazlan dengan kapak sebanyak 3 kali baru kepalanya putus selepas mendapat isyarat tangandaripada Affandi," kata Juraini dalam keterangan membela diri.


Satu lubang besar yang sudah seminggu digali digunakan bagi menutup kesan pembunuhan tersebut. Juraimi bertindak mengasah kapak manakala Affandi dan Mona Fendi bertindak mengasah parang yang digunakan dalam pembunuhan tersebut. Mayat mangsa yang dilapah kulitnya dan dikerat-kerat ditanam didalam lubang tersebut dan disimen dilubang stor.

Perbicaraan kes bertarikh 9 Februari 1995 bertempat Mahkamah Tinggi Temerloh, tertuduh Juraini Ismail, Mohd Affandi Abdul Rahman dan Maznah Ismail telah dihukum  mati mandatori oleh hakim Datuk Mokhtar Sidin. Pendakwaan berdasarkan seksyen 34 kanun keseksaan mengatakan "apabila sesuatu perbuatan jenayah dilakukan oleh beberapa orang bagi mencapai niat mereka semuanya, tiap-tiap orang daripada mereka itu bertanggungjawab atas perbuatan itu sama seperti seolah olah perbuatan itu telah dilakukan olehnya"أَيْنَمَا تَكُونُوا يُدْرِكُكُمُ الْمَوْتُ وَلَوْ كُنْتُمْ فِي بُرُوجٍ مُشَيَّدَةٍ
“Di mana pun kalian berada, kematian akan mendapatkan kalian, kendatipun kalian berada di dalam benteng yang tinggi lagi kokoh”. (Surat An Nisa’: 78)
قُلْ إِنَّ الْمَوْتَ الَّذِي تَفِرُّونَ مِنْهُ فَإِنَّهُ مُلَاقِيكُمْ ثُمَّ تُرَدُّونَ إِلَى عَالِمِ الْغَيْبِ وَالشَّهَادَةِ فَيُنَبِّئُكُمْ بِمَا كُنْتُمْ تَعْمَلُونَ
“Katakanlah: “Sesungguhnya kematian yang kalian lari daripadanya, maka sesungguhnya kematian itu akan menemui kalian, kemudian kalian akan dikembalikan kepada (Allah), yang mengetahui yang ghaib dan yang nyata, lalu Dia memberitahukan kepada kalian apa yang telah kalian kerjakan”. (Surat Al Jumu`ah: 8).

SEMOGA KES INI MAMPU MEMBERIKAN KITA PENGAJARAN.

0 comments: